Скульптура від “ЧервонеЧорне” з'явиться в міському просторі міста-героя Ірпеня

Місто Ірпінь націлене сьогодні не тільки на відновлення та ліквідацію руйнівних наслідків російських атак. Зусилля влади і культурної громади направлені на формування нової стратегії міста, його розбудови і важлива роль в цьому контексті саме за культурною складовою. Як кажуть у Ірпінській міській раді: “Ми хочемо створити новий підхід до відновлення. Відроджувати культуру, залучаючи сучасне мистецтво з усього світу, що дозволить бути Ірпеню у полі бачення всього світу”. 


Саме тому  виникла ідея співпраці міста і мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне”, мета якого багато років полягає у розвитку скульптури у публічному просторі через проведення багаторічного проекту Канівський міжнародний скульптурний симпозіум та встановленням скульптурних творів у публічних місцях (см. Скульптурний маршрут у Стрийському парку). Ця співпраця стала можливою завдяки спільним цінностям та відкритості міста до культурних ініціатив. Скульптура відіграє велику роль у формуванні привабливого обличчя міст для його мешканців та гостей, міжнародних партнерів та благодійних організацій. Завдяки своїм технічним характеристикам, розміру, публічної доступності вулична скульптура є видимою для широкого кола глядачів, помітно впливає на ландшафт і може стати точкою позитивних громадських зрушень. 

Першою в рамках цієї співпраці стала скульптура "Простір медитації для монаха" від японського митця Йошио Ягі (Yoshio Yagi), яка була створена в рамках Канівського міжнародного скульптурного симпозіуму у 2019 році. Ця робота наративна, і за словами скульптора вона символізує шлях монаха, який піднімається для медитації сходами по скелі до келії відлюдника. “Ми живемо в страждальному світі, у якому багато війн, пандемій та екологічних проблем і стоїмо на порозі необхідності віднайдення нового світу та його нової концепції”, - каже скульптор.

Ірпінська міська рада та творче об’єднання “ЧервонеЧорне” через цю тимчасову експозицію привертають увагу до сучасного мистецтва та стратегічних  пріоритетів міста у його розбудові.

Локацією для тимчасової експозиції скульптури обрано територію перед зруйнованим росіянами Ірпінським Центральним будинком культури, за адресою м. Ірпінь,  вул. Соборна, 183. 

Офіційне відкриття та прес-конференція з нагоди встановлення скульптури відбудеться 16 січня о 12:00.

Запрошені гості:

  • Олександр Маркушин, міський голова Ірпеня 

  • Юрій Сташків - культурний діяч, колекціонер, засновник мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне”

  • Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури Ірпінської міської ради.

  • Представники Посольства Японії (уточнюється)

Контакти для акредитації та додаткових питань:
Катерина Підгайна, кураторка мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне” chervone.chorne@gmail.com
Софія Мартинюк - радниця Ірпінського міського голови з мистецьких питань sofiya@soyka.art 

Mykhailo Stashkiv