П'ять нових скульптур: результати Х Канівського міжнародного скульптурного симпозіуму

Упродовж вересня та жовтня 2021 року скульптори Олександр Дяченко, Василь Корчовий, Ілля Новгородов, Віталій Протосеня та Здравко Здравков працювали на Х Канівському міжнародному скульптурному симпозіумі над новими роботами з габро. Показуємо результати ювілейного симпозіуму.


Василь Корчовий

Найбільша за розмірами робота Василя Корчового з серії «Інша краса» гіперреалістично зображує жіноче тіло з усіма його складками, опуклостями та нюансами. Над такими формами Корчовий працює ще з 1980-х років, тобто від початку своєї творчої діяльності. Особливістю канівської скульптури є маленька ящірка біля ніг жінки — рептилія втрутилися в мистецький процес і закарбувалася в ньому.

Читати більше про творчість Василя Корчового.

Віталій Протосеня

Робота Віталія Протосені під назвою «Архітектоніка руху» була створена за ескізом, що перероблявся ще з 2019 року. За словами автора вона передає рух форми та матерії, у результаті якого отримується енергія. А ще скульптура щільно пов’язана з архетипічними математичними символами й геометричними фігурами, які люди використовують від початку мистецтва. Зокрема це трикутник, квадрат, коло — те, з чого все й будується.

Читати більше про творчість Віталія Протосені.

Ілля Новгородов

Робота Іллі Новгородова «Вплив» показує стійкі форми, що поставлені на свої найбільш уразливі грані. Однак фігури поєднуються таким чином, що утворюють нову цілу форму — знову стійку. Від попередніх років творчості Новгородова ця скульптура відрізняється тим, що в ній з’являється об’єм — тривалий час скульптор працював із лаконічним «каркасом» металу.

Читати більше про творчість Іллі Новгородова.

Здравко Здравков

Болгарський скульптор Здравко Здравков (Zdravko Zdravkov) реалізував на симпозіумі роботу «Структура». У своїх скульптурах Здравко надихається формами античних храмів, обігрує характерні їм арки, склепіння й геометрію. Скульптура в Каневі не є виключенням і також натхненна архітектурними просторовими композиціями.

Читати біографію Здравко Здравкова.

Олександр Дяченко

Олександр Дяченко — постійний скульптор і співкуратор Канівського симпозіуму. Його архетипічні людські образи — найрозповсюдженіші в скульптурному парку Канева. Цьогоріч Дяченко створив роботу «Близнюки», що водночас відсилає і до дуальності людини, і до універсальності людської природи загалом.

Читати біографію Олександра Дяченка.